White Water Circus Project 2005

White Water Circus Project 2005

November 2005 anordnade vi för andra gången White Water Circus projekt i Nepal. 

White Water Circus Project Nepal går ut på att hålla ett läger för underprivilegierade barn i Nepal. Vi vill ge dem en vecka ifrån den tuffa verkligheten, där de ska få ha roligt, vara barn och lära sig någonting alldeles nytt. Genom att leka lekar och ha undervisning i cirkus och paddling bygger vi deras självförtroende och kreativitet samt vidgar deras vyer. Projektet innebär också en inblick i nepalesernas livsstil och kultur för de unga svenska projektvolontärerna som hjälper till med projektet. 

Barn i Sverige har otroliga valmöjligheter. De har hobbys, massor av tid att leka och alla kan få en bra utbildning. I Nepal är för de allra flesta situationen helt tvärtom. De flesta barn arbetar i lantbruk och kommer att göra så hela livet. Det finns sällan tid eller pengar för hobbys och utveckling för olika intressen. Kanske har de ingen möjlighet att skaffa sig ett annat yrke eller så vet de inte om de möjligheter som finns. Många barn hamnar även på gatorna i städerna. Det kan handla om barn från byar som gått under i naturkatastrofer eller missbrukande föräldrar. De blir ofta tiggare, kriminella och prostituerade. 
 
Cirkus är roligt och nyttigt för alla barn. Det kräver och skapar kreativitet, självförtroende, samarbete, målmedvetenhet, kämparanda och glädje! Man kan komma hur långt som helst, det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan ha cirkus som en hobby eller som yrke. En del av projektet var att hjälpa barnen att starta en egen cirkusgrupp.

Att bli en duktig kajakpaddlare i Nepal kan innebära en stor möjlighet till anställning inom turistbranschen. Mängder av turister som reser till Nepal varje år för att vandra i Himalaya beger sig även ut på raftingturer. På varje tur finns räddningspaddlare som både har roligt jobb, bra betalt och möjligheten att få kontakter som kan leda till möjligheten att resa utomlands i yrket.

Veckan slutade med att en föreställning sattes upp för barnens föräldrar samt för en stor grupp turister vid en forspaddlingstävling. Dessutom fick barnen i vår kajakgrupp vara med i denna tävling i en egen klass som gick ut på att paddla först ner för en forssträcka. 
 
Den andra projektveckan hade vi 19 barn ifrån ett barnhem i Katmandu. Dessa barn har tidigare varit gatubarn och många av dem har då levt på att tigga och stjäla. Flera av dem har varit beroende av alkohol och droger och levt ett mycket svårt liv. De är väl omhändertagna på barnhemmet där de får en bra utbildning, men de har svårt att anpassa sig till ett "normalt" liv och i behov av mycket social träning 
Lägret för barnhemsbarnen hade vi i staden Pokhara.

Även denna vecka avslutades med en uppvisning. Denna gång för turister och boende i Pokhara. Vi höll den på en vacker kampingplats intill sjön. 
 
Följande hjälpte till på plats i Nepal 2005: Inka Trollsås, Britta Wålstedt, Olle Gustavsson, Anton Immler, Kajsa Bohlin, Sonia Massou, Kolbjörn Rosenblad, Petter Lidenberg, Simon Eriksson, Simon Kastemyr, Clare McLennan, Lars Larsson, Karin Trollin, Åsa Ramström, Mats Pettersson, Dan, Ram Silwal, Amit, Gombu Sherpa, Sanjeev Ranabhat, Phurba Sherpa, Pasang Sherpa, Tirtha Shrestha, Shrada, Kokila & Meena Bilderna är tagna av Mats & Åsa på photonima och Lars Larsson från tidningen Paddling.

 

Klicka här för att se bilder från White Water Circus Project